0

Het belang van achtergrond voor een portret.


De samenstelling:

Voordat ik een portret maak, vraag ik mijn klanten altijd of ze een bepaalde wens hebben voor de achtergrond.

De meesten vertrouwen me en geven me carte blanche voor de keuze voor het laatste.

Maar soms heb ik speciale verzoeken. Soms waarschuw ik voor een te ingewikkelde achtergrond, omdat die het portret zou kunnen overheersen.

Als objecten die verband houden met het onderwerp op het schilderij moeten verschijnen, zou ik ze zo plaatsen dat ze de compositie van het werk harmoniseren, bovendien zouden ze een beetje wazig worden weergegeven om het belang ervan aan het hoofdonderwerp over te laten.

En de kleur?

Alles is mogelijk ! Maar van mijn kant schilder ik de achtergrond graag in een tint die complementair is aan de dominante kleur van het onderwerp. Hierdoor worden de contrasten geaccentueerd en ontstaat er diepte en markering van de reliëfs.

De complementaire kleur is degene die diametraal tegenovergesteld is op een kleurenwiel als dit:

Rood is bijvoorbeeld de complementaire kleur van groen.

Ten slotte kan een achtergrondkleur het karakter van het onderwerp weerspiegelen, een rode kleur kan inderdaad het dominante en gedurfde karakter van een dier naar voren brengen.

De achtergrond is een integraal onderdeel van het uiteindelijke werk. Het heeft hetzelfde belang als het hoofdonderwerp en verdient daarom dezelfde aandacht.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply